Festing av tråd

Dette er det nok like mange meninger om som det er broderende, men det er denne måten vi har valgt å gjøre det på når vi syr på ett lag stoff.

Det er som kjent alltid en bakside, og mange mener at denne burde være like pen som forsiden. Festing av tråd kan noen ganger være en utfordring, i alle fall hvis det skal gjøres sånn at det nesten ikke vises.

Syr vi på 14 og 16 tråders lin med en eller to tråder DMC mouline kan vi noen sjeldne ganger få lurt til litt festing foran, men på grove stoffer som Cordova eller Congress hvor det sys med DMC perle 5 har vi bare mulighet for å feste på baksiden.

Bildet; Cordova eller Congress, med DMC perle 5.
Forklebord, vinterbunad, Hardanger .

Lat skredder bruker lang tråd sies det, men her kan det ha sine fordeler. Uansett, til slutt kommer også vi til enden av tråden og da må det festes. Tråden som skal festes kan sees øverst på bildet. Kladden nede til høyre er starten på broderiet, den første tråden har, når vi starter, ikke noe å festes i så den parkerer vi bare ute på siden i passe lengde. Og så fester vi denne etter hvert, når vi har sydd litt.
Tilbake til den andre tråden. Den må festes på baksiden der det på forsiden er hvite felter. Så først og fremt sy frem til du kommer til et sted med mye hvitt. Der stikker du nålen ned og snur arbeidet.

Baksiden av samme.
Her har vi merket med rødt der det kan festes tråder. Selvfølgelig under forutsetning av at det ikke er festet noen tråder på samme sted fra før. Hvordan det ser ut på baksiden forandrer seg hele tiden så det på bildet er bare ett eksempel. Avslutt tråden gjerne under noen flere festetråder enn hva den nye tråden blir festet under, for det er en fare for at den nye tråden, som du i de fleste tilfeller må feste inn på samme sted, drar med seg den gamle tråden ut av festene.
Lite tips: Før du klipper av tråd og nål, sjekk på forsiden at du ikke har kjørt nålen gjennom stoffet når du festet.

På baksiden her er det nå festet inn til sammen 5 tråder.

Syr du på dobbelt lag stoff (kvarder til Telemark) fester du tråden ved å legge den mellom lagene, den blir sydd fast etter hvert som arbeidet skrider frem.

Ett lite tips til slutt.
Syr du med DMC perle 5 så slipp ut tvinnen i tråden ofte. La nål og tråd henge litt til den slutter å snurre. Med det beholder gi jevn tykkelse på tråden og ikke minst du unngår en del av de rimelig irriterende knutene på tråden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *