Smøyg, helt på kanten.

Smøyg sys linje for linje. Når vi skal ha rette kanter og skal over til neste linje ved linjeslutt kan det dukke opp noen problemer, i alle fall når vi syr på ett las stoff. På bildet over har vi tegnet inn to varianter, de ser kanskje like ut, men bare den ene av de går bra. Forskjellen på de to er at i den øverste (som går bra) går tråden vi syr med motsatt av siste vertikale tråden i stoffet. Det vil si at tråden blir låst bak og kan ikke skli ett hakk mot, i dette tilfellet, venstre.

I nederste varianten går sytråden likt med siste vertikale tråd og er dermed ikke låst. Hvis det ikke er mulig å unngå nederste variant har vi en mulighet:

For å unngå at kanten blir hakkete må vi sy overgangen mellom siste sting og første sting i neste linje som plattsøm. Vi har prøvd å lage en tegning på dette over her. Lengden på stingene vil selvfølgelig variere alt etter mønsteret, men rekkefølgen av hvor nålen går er lik. Med denne måten vil kantene bli rette, men også litt tykkere i og med at det ligger mer tråd på baksiden.

Rett kant, front

Rett kant, bakside. Vi ser her at det er mye tråd som går med til kanten, og at kant-stingene bak er lengre enn de foran.

***

Skal vi derimot ha sikk-sakk-kant, er det strakt mye enklere. Her er det rett og slett bare å følge mønsteret.

Sikk-sakk-kanter kan sees på bl.a. forkleborder til vinterbunaden i Hardanger.

Sikk-sakk-kant, forside.

Sikk-sakk-kant, bakside.

***

På enkelte bunadskjorter ender smøygen i en smal tverrstilt kant. Denne kan fint sys samtidig med denne oppskriften:

Etter at den vanlige linjen med smøyg er slutt går vi ut et bestemt antall tråder. På tegningen er det to tråder mellom smøyg og det tverrstilte stinget. Antall tråder mellom varierer, på skjælingsdrakten som brukes i Numedal er det fire tråder mellom. Det ser kanskje mer komplisert ut enn hva det er.

Kant foran på skjorte til skjælingsdrakten som brukes i Numedal.
(Det skal etter hvert korssting inn i feltet mellom smøyg og tverrstilte sing.)

Samme skjorte bakside.

Front med to tråder mellom smøyg og tverrstilte sing.

Samme skjorte bakside.

***

Smøyg dirrekte til korssting.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *